Jak na to
Jak doma připravit kombuchu
Co je potřeba:
- 1 kus mateční houby
- asi 0,3 l hotového nápoje (kvasný roztok), (Nikdy nepoužívejte jako náhražku ocet, změní skladbu mikroorganismů a vaše kombucha ztratí lahodnou chuť, bude chutnat po octu. Pokud dostanete houbu bez zákvasu, můžete pomoct těm správným bakteriím, které okyselují roztok tím, že přidáte trošku alkoholu, budou se jím krmit a nebudou muset čekat na kvasinky, až jim potřebný alkohol vyrobí.)
70 - 100 g obyčejného bílého cukru krystal na litr čaje (bílý cukr je pro houbu nejstravitelnější)
asi 3 g černého čaje na litr (vrchovatá čajová lžička)
3 l vody
dostatečně velký hrnec
např. láhev od okurek (objem 3 700 ml) (použitelná ja jakákoli nádoba s hodně širokým hrdlem ze skla, porcelánu či nerez, důležitý je velký povrch tekutiny)
kus látky na zakrytí láhve (houba potřebuje dýchat)
pevná gumička
Postup jednoduše bez zbytečných řečí:
- uvařím 3 litry silného černého čaje v třílitrovém hrnci
- ještě horký čaj osladím
- nechám vychladnout
- do láhve od okurek dám zákvas a houbu a doliju vychlazený čaj
- uzavřu plátýnkem nebo papírovým ubrouskem
Postup:
Během celého procesu dodržujte maximální čistotu, v domácích podmínkách není nutné pomůcky sterilizovat.
Vodu v dostatečně velkém hrnci přivedeme k varu a pak sundáme z plamene. Přidáme čaj a dostatečně dlouho luhujeme. Chceme, aby se do vody vyluhovalo co nejvíc živin pro naši kulturu. Když je čaj dostatečně tmavý, přidáme cukr. Ještě horký roztok nalejeme do připravené láhve, důkladně vymyté horkou vodou. Pokud jsme použili sypaný čaj, tak přes síto. Tím, že do nádoby nalijeme velmi horký čaj ji zbavíme možných choroboplodných zárodků.
Před tím, než do čaje vlijeme kvasný roztok (hotový nápoj z předchozího kvašení) a vložíme houbu, necháme uvařený čaj vychladnout na pokojovou teplotu (maximálně 35°C). Ve skleněné lahvi čaj chladne na požadovanou teplotu i několik hodin. Pokud čaj necháme vychladnout v hrnci, chladne rychleji, ale láhev musí být opravdu důkladně vymytá velmi horkou vodou. (Aktuálně to dělám tak, že násadu nechám ve vypláchnuté láhvi, v hrnci nechám schladnout čaj a pak vleju do láhve. Problém s plísněmi nebyl.) Houbu vkládáme do láhve horní hladkou stranou nahoru. (Když se otočí nebo nevím co je horní strana, nevadí to ničemu.) Může klesnout, ale to nevadí, během kvašení většinou zase vyplave. Láhev uzavřeme látkou a upevníme gumičkou, jako prevence plísní a znehodnocení nápoje octomilkami. Neuzavíráme pevným víkem, kultura potřebuje dýchat.
Láhev necháme stát v klidu při pokojové teplotě. (Při přemísťování rozhýbeme hladinu a můžeme narušit proces růstu nové houby na hladině.) Toleruje teploty od 20 do 30 °C, nejlépe kolem 25°C. Na láhev nesmí svítit slunce. Ničilo by naši kulturu, protože slunce dezinfikuje a o to nyní nestojíme. Měla by stát na větratelném místě, tam kde není vystavena různým výparům, kouři apod. Z tohoto důvodu je nevhodné místo kuchyň. (Pěstuji v kuchyni ve skříňce a je to v pohodě.) Neměla by stát v blízkosti květináčů s hlínou nebo jiných předmětů plných živých bakterií, aby nedošlo ke kontaminaci nežádoucími mikroorganismy. Délka kvašení záleží na teplotě okolí, standardně to bývá sedm až deset dní, v letních dnech někdy stačí i šest dní. Vše podle chuti. Ochutnávat brčkem můžeme začít od pátého dne. Správně prokvašený nápoj je sladkokyselý, voní a jemně perlí.
Hotový nápoj sléváme přes sítko do lahví a
ukládáme do lednice, aby se zastavil kvasný proces. Před
odebráním hotového nápoje, pro použití jako kvasný roztok, pro
další dávku a rozléváním do lahví nápoj promícháme a tím
rozptýlíme vrstvu kvasinek usazených na dně. Máme-li rádi víc bublinek, můžeme nechat nápoj přelitý v láhvích stát několik hodin až dní
při pokojové teplotě. (Ale čím déle stojí, tím je nápoj kyselejší.)
Před konzumací můžeme opět slévat přes jemné sítko. Některé zdroje doporučují dávkování 1/2 až 3/4 litru denně ve dvou až třech dávkách, podle množství. Příznivé účinky se většinou dostaví po čtyřech až šesti týdnech pravidelného užívání, ale jsou lidé, kteří tvrdí, že účinky cítili dřív i lidé, kteří pozitivní účinky ucítili až po půl roce. Jiné zdroje však uvádí, že účinky je možné pocítit již během deseti dnů, a že méně je v případě kombuchy více.
Před otevřením nutno zchladit v lednici
nebo se může stát, že bude nutné znovu vymalovat kuchyň. Chová se stejně jako např. burčák.
Co se může poprvé stát?
Může se stát, že hotový nápoj neperlí, to znamená, že nová kultura potřebuje posílit. Při dalším kvašení do láhve vložíme, kromě dostatečného množství kvasného roztoku z předchozího kvašení, mateční i dceřinou houbu, která se vytvořila na povrchu při prvním kvašení.
Já jsem si svou první násadu kombuchy objednala poštou. Počasí už bylo chladné a tak asi cestou usnula. První nápoj perlil málo a nová kombucha, která se vytvořila na hladině byla teňoučká, ale pevná. Do druhého nápoje jsem vložila opět pouze mateřskou houbu, ale tentokrát jsem měla k dispozici víc kvasného roztoku. Poštou ho přišlo velmi málo.
Mladou kombuchu jsem rozřízla napůl a vložila, do dvou nádob s menším množstvím čaje, v poměru s hotovým nápojem 1:1, na dobu neurčitou. Snažím se si hned do zásoby vytvořit novou mateční houbu. O výsledek se podělím.