Co je to kombucha

 

Kombucha není tak úplně houba. Jde vlastně o společenství, symbiózu různých kvasinek a bakterií, jejichž vzájemné soužití je oběma druhům prospěšné.  Výsledkem jejího působení je osvěžující perlivý nápoj, který, podle lidové empirie, velmi prospívá lidskému zdraví.



Má kombucha protivirové účinky? To nevím. Bylo nebylo ... vědci dali dohromady směs čínských bylin známých svými protivirovými účinky a pak odvar z nich nechali projít fermentací pomocí kombuchy. Tak vznikla čínská bylinková kombucha, se kterou dál experimentovali.

Kombucha se říká tzv. čajové houbě, která pochází nejspíš z Asie, pověsti o jejím vzniku jsou nejčastěji zasazeny do Číny, Japonska či Ruska. Není to houba v pravém slova smyslu. Jedná se o symbiózu octových a dalších bakterií, hlavně Acetobacter xylinum, Acetobacter aceti, Acetobacter pasteurianum, Gluconubacter gluconicum aj. a kvasinek rodu...

Skladba živých mikroorganismů v čajové houbě se může u různých kultur mírně lišit, ale základ, který je u všech stejný, zůstává. Kombucha pěstovaná v domácích podmínkách může být kontaminovaná bakteriemi nežádoucími stejně jako žádoucími. V jednom ze zdrojů jsem se dočetla o pokusu, kdy byla kultura čajové houby záměrně kontaminovaná...


Název kombucha je odvozený od hnědých mořských řas kombu. V Rusku byl čaj velmi oblíbený, ale na každý si jej mohl dovolit a tak lid sáhl po náhražce z moře.



Tel.: 
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky