Kombucha v mléce


Je možné použít kombuchu pro výrobu jogurtu? Ano.

Výroba kombuchového jogurtu je velmi jednoduchá. Jediné co ještě nemám vyzkoušené je, kolikrát můžu jednu mateční houbu použít, než ji nepřirozené podmínky zahubí. O tom zdroje mlčí.

Pro výrobu kombuchového jogurtu je nejlepší plnotučné mléko. Můžu použít jak mateční houbu, tak očkování hotovým nápojem. To, jestli použiji 10% očkovacího nápoje nebo 20% nehraje žádnou roli, proto je doporučeno používat menší množství. Očkovací nápoj - mléko v poměru 1:10, tzn. 10%. Teplota kvašení údajně nehraje příliš velkou roli, jen je potřeba dodržet takovou minimální teplotu, aby mikroorganismy zůstaly aktivní. Nejdůležitějším faktorem tak zůstává čas. Zatímco fermentace klasického kombuchového nápoje trvá asi týden, výroba jogurtu je rychlá. Při teplotě 42°C to může být pouhých šest až sedm hodin. Výhodou mléka je, že kombucha v něm nevytváří téměř žádný alkohol.


Co potřebuji

  • jeden litr plnotučného mléka
  • jedna mateřská houba (dále pouze matka) nebo 100 ml očkovacího nápoje

Postup

  • sterilizovat sklenici - v domácích podmínkách stačí sklenici důkladně vypláchnout velmi horkou vodou,  dávku mléka můžu rozdělit i do dvou půllitrových sklenic
  • pokud mám čerstvě nadojené mléko, zbavím jej nežádoucích mikroorganismů zahřátím na asi 85°C, nevařit
  • nechám zchladnout asi na tělesnou teplotu
  • při použití pasterizovaného mléka z obchodu ohřeju
  • přidám matku a překryju kusem látky nebo ubrouskem, jak jsem zvyklá u běžného použití mateční houby v čaji
  • nechám přes noc na teplém místě, někdy nápoj potřebuje až 24 hod než vznikne pěkně hustý jogurt (každý musí vypozorovat v závislosti na konkrétních podmínkách)
  • fermentaci ukončím umístěním do ledničky

Pokus

Zatím jsem nezkoušela.

Tel.: 
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky