Ještě lepší kombucha
Skladba živých mikroorganismů v čajové houbě se může u různých kultur mírně lišit, ale základ, který je u všech stejný,
zůstává. Kombucha pěstovaná v domácích podmínkách může být
kontaminovaná bakteriemi nežádoucími stejně jako žádoucími. V jednom ze
zdrojů jsem se dočetla o pokusu, kdy byla kultura čajové houby záměrně
kontaminovaná bakteriemi Lactobacillus casei and Lactobacillus plantarum
a to vedlo ke zlepšení jejich zdravotních účinků, došlo ke zlepšení
účinku antibakteriálního a antioxidačního. Současně vědci zjistili, že
oběma skupinám mikroorganismů, původním i těm novým, nové společenství
svědčí.
Já jsem se rozhodla, že pro obohacení své kombuchy použiji tzv. tibetskou kefírovou houbu, jejíž součástí, kromě spousty dalších, je jak Lactobacillus casei tak Lactobacillus plantarum a hlavně, byla použitá vědci v pokusu. Vypěstuji si novou matku a tyto mikroorganismy by měly být už její součástí a to na pořád. Měla by produkovat dceřinné matky, které mají stejné složení mikroorganismů.