Ještě lepší kombucha

31.10.2018

Skladba živých mikroorganismů v čajové houbě se může u různých kultur mírně lišit, ale základ, který je u všech stejný, zůstává. Kombucha pěstovaná v domácích podmínkách může být kontaminovaná bakteriemi nežádoucími stejně jako žádoucími. V jednom ze zdrojů jsem se dočetla o pokusu, kdy byla kultura čajové houby záměrně kontaminovaná bakteriemi Lactobacillus casei and Lactobacillus plantarum a to vedlo ke zlepšení jejich zdravotních účinků, došlo ke zlepšení účinku antibakteriálního a antioxidačního. Současně vědci zjistili, že oběma skupinám mikroorganismů, původním i těm novým, nové společenství svědčí.

Já jsem se rozhodla, že pro obohacení své kombuchy použiji tzv. tibetskou kefírovou houbu, jejíž součástí, kromě spousty dalších, je jak Lactobacillus casei tak Lactobacillus plantarum a hlavně, byla použitá vědci v pokusu. Vypěstuji si novou matku a tyto mikroorganismy by měly být už její součástí a to na pořád. Měla by produkovat dceřinné matky, které mají stejné složení mikroorganismů.


Tel.: 
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky